Blue Care
Mitä Blue Care on?
Blue Care on ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa vesiluonnossa. Luken tutkija Pia Smedsin mukaan Blue Care rinnastetaan Green Careen, se on tavallaan Green Caren alalaji. Blue Care -toiminnassa hyödynnetään vesistöjen hyvinvointia edistäviä ja oppimista tukevia vaikutuksia. Blue Caren avulla pyritään Smedsin mukaan myös lisäämään ymmärrystä vesistöistä ja vesiekosysteemin merkityksestä. Blue Care -toiminta tapahtuu luonnollisissa vesiympäristöissä, joissa luonto voidaan kokea kaikilla aisteilla.
Blue Caren muotoja vielä haetaan, mutta myös Luken tutkimuspäällikkö Päivi Eskelinen näkee sen rinnakkaisterminä Green Carelle. Green Care, vihreä hoiva, tarjoaa tavoitteellista hoivaa ja kuntoutusta luonto- ja maaseutuympäristössä. Eskelisen mukaan Blue Care voisi tarkoittaa samantyyppistä toimintaa vesiympäristössä.
Eskelinen ja Smeds rajaavat Blue Caren pitkälti hoivan puolelle, vastaamaan vihreää hoivaa. Psykologi Kirsi Salonen taas näkee, että Blue Care voi toteutua myös virkistyksen puolella (vastaisi vihreää voimaa). Vesielementin erityisyys tulee ilmi Salosen väitöskirjassa ja tutkimuksissa. Erityisesti luontomielipaikassa ihminen säätelee olotilaansa terveyttä edistävään suuntaan. Tilan tunnun merkitys vesielementin yhteydessä on tärkeä, ja hänen tutkimusaineistossaan se oli selkeässä yhteydessä koettuun terveyteen. Salonen kertoo, että ihmisillä, jotka kokevat tilan tuntua vesistöä sisältävissä luontopaikoissa, on koettu terveys parempi kuin muilla.
Yksinomaan veteen liittyvää hyvinvointitutkimusta on tehty Suomessa vain vähän. Professori Liisa Tyrväinen Lukesta on johtanut Metsästä hyvinvointia -tutkimusta, jossa myös vesialueet ovat olleet osana luonnon virkistyskäytön tutkimusta. Maisema- ja ympäristöarvostustutkimuksissa ranta-alueet ja vesiympäristöt ovat Tyrväisen mukaan korostuneet elvyttävinä ympäristöinä ja ihmisten mielipaikkoina.
Eskelinen ja Tyrväinen korostavat, että veden virkistyskäyttö perustuu vesien hyvään kuntoon. Vaikka vesistöjen tila on viime vuosikymmeninä parantunut, Suomessa on myös vain välttävässä kunnossa olevia vesialueita. Jotta Blue Care voisi vahvistua Suomessa, panostuksia vesistöjen suojeluun ja kunnostamiseen on jatkettava, ja vesistöihin liittyviä palveluja kehitettävä luontoarvoja kunnioittaen.
Iktyocare
Iktyocare tarkoittaa kalastuksen ja vesiympäristön avulla hoivaamista. Kuten muutakin Green Care / Blue Care -toimintaa, sitä harjoitetaan tavoitteellisesti, vastuullisesti ja ammatillisesti. Iktyocare-palvelut sopivat esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, lapsille, perheille sekä ikääntyville. Kun tuodaan erityisryhmiä kalastuksen pariin veden äärelle, ryhmien jäsenet saavat elämyksiä sekä motivoivaa ja aktivoivaa toimintaa. Lisäksi tavoitteena voi olla kuntouttava toiminta.
Kalastusmatkailuyrittäjä Juha Happonen on järjestänyt ohjattuja kalastusretkiä ja -leirejä erityisryhmille, kuten kehitysvammaisille ja monivammaisille, jo yli parikymmentä vuotta.
- Toiminta sopii hienosti myös monenlaisille muille kohderyhmille kuten koululuokille, TYKY-ryhmille ja vaikka päihdekuntoutujille, kertoo Happonen.
Iktyocare sisältää monenlaisia kalastuksen muotoja ja kalastukseen liittyviä toimintoja, kuten vetouistelua ja pohjaongintaa, kalanbongausta, heittokalastusta, mato-ongintaa ja kalankäsittelyä.
- Mato-onginta on edullinen ja aktiivinen toimintamuoto. Näet koko ajan, kun koho liikkuu, sanoo Happonen.
”Sinisten” hyvinvointitermien käyttö
Blue Wellbeing = vesiluonnon mahdollistamien hyvinvointipalveluiden ja arjen hyvinvointia lisäävän toiminnan laaja kokonaisuus harrastus- ja virkistyskäytössä, matkailussa, oppimisessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa
Blue Health = vesiympäristöjä hyödyntävä omaehtoinen virkistystoiminta ja hyvinvointipalvelut
Blue Gym = vesi- ja rantaympäristöjen käyttöä sellaiseen liikuntaan, jonka tarkoitus on edistää terveyttä ja hyvinvointia
Blue Care = sosiaali- ja terveyssektorin toiminta vesiympäristöissä, eli kuntouttavia ja kuntoutuspalveluita, joilla pyritään aktiivisesti tukemaan, ylläpitämään tai kohentamaan asiakkaan terveyttä, toimintakykyä, työkykyä tai arjen hallintaa
On hyvä huomata, että erilaiset palvelutyypit voivat olla päällekkäisiä ja yhdistelmiä, esimerkiksi sama kalastusopas voi tarjota kuntoutuspalveluja tai matkailupalveluja sen mukaan, mistä asiakasryhmästä on kyse.
Lähteet ja lisätietoa:
Eskelinen, Päivi, Smeds, Pia, Soini, Katriina, Tuohimetsä, Saara & Vehmasto, Elina. 2018. Hyvinvointia luonnonvesistä: Vesiympäristöistä palveluja arkeen, matkailuun, opetukseen sekä sosiaali- ja terveyssektorille. Saatavissa 8.1.2019: http://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/543219/Hyvinvointialuonnonvesista.pdf?sequence=1&isAllowed=y
http://www.fishpoint.net/assets/files/bla-bioekonomi/Blue-care_Smeds.pdf
http://www.samk.fi/uutiset/blue-care-tuo-esille-vesistojen-hyvinvointivaikutusta/
https://vesivisio2050.fi/mita-on-blue-care/
https://osuva.uwasa.fi/bitstream/handle/10024/8172/978-952-476-861-0.pdf?sequence=1&isAllowed=y
(s. 190-200)