Merien pitkä historia hyvinvoinnin lähteenä

Jaana Ruoho

Vesistöjä on hyödynnetty ihmisten hyvinvoinnin edistäjänä jo pitkään.

meri

Merten hyvinvointivaikutukset eivät ole uusi asia. 1700-luvulta lähtien eurooppalaiset lääkärit määräsivät potilaitaan rannikoille nauttimaan meriveden ja auringon parantavasta vaikutuksesta ja lisäksi merivettä myös juotiin. Vuosisatojen kuluessa rannikkokohteista kehittyi suosittuja lomakohteita, niihin rakennettiin kylpylöitä ja hotelleita. Nykyään suuri osa matkailusta kohdistuu juurikin rannikkoalueille.

Meri ja merellinen maisema vetää puoleensa ja tuottaa mielihyvää. Merillä on monia myönteisiä vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin ja ihmisen toiminta puolestaan vaikuttaa merten tilaan. Mitä parempi on merten ja vesistöjen tila, sitä paremmin ihminen voi. Tutkimustulokset tukevat sitä, että vuorovaikutus merellisen luonnon kanssa lisää ihmisen hyvinvointia. Euroopassa panostetaankin parhaillaan runsaasti merten hyvinvointivaikutusten tutkimiseen. Myös Suomessa tehdään alan tutkimusta.

Myös muilla vesillä kuin merillä on uskottu tai tiedetty olevan hyvinvointivaikutuksia. Siitä kertovat eurooppalainen vuosisatoja vanha kylpyläperinne, erilaiset vesihoidot ja terveyslähteet, joiden ympärille on syntynyt hyvinvointipalveluita ja matkailua.

Suomenkielinen käsitteistö ei ole vakiintunutta

Merten ja vesistöjen hyvinvointivaikutusten yhteydessä puhutaan monilla eri käsitteillä. Blue Gym -käsitteellä viitataan merten tuottamaan virkistykseen, terveyteen ja hyvinvointiin. Blue wellbeing -käsite voisi olla toinen toimiva käsite, jota käytetään, kun puhutaan vesiluonnon mahdollistamista hyvinvointivaikutuksista. Käsitteillä Blue welfare ja Blue health viitataan muuhun kuin merten mahdollistamiin hyvinvointivaikutuksiin. Blue spaces -käsite liitetään maantieteeseen, mutta puhuttaessa tutkimuksesta, joka kohdistuu merten ja vesistöjen mahdollistamiin terveys-, virkistys- ja hyvinvointivaikutuksiin, se olisi kuitenkin sopiva (Smeds 2017). Valitettavasti suomalaista vakiintunutta käsitteistöä on yhä niukasti.

Meri kuten muukin vesiluonto toimintaympäristönä mahdollistaa palveluntuottajan oman osaamisen, luovuuden ja kiinnostuksen pohjalta monenlaisten hyvinvointia lisäävien palveluiden kehittelyn ja tuottamisen. Turvallisuus- ja kestävyysnäkökulmat korostuvat näissä palveluissa. Palveluita voidaan kehittää esimerkiksi maiseman, terveyslähteiden, vesihoitojen, rauhoittumisen, liikkumisen tai aktiviteettien ympärille.

 

linnut

Kuva: Petri Hakosalo

 

Lähteet

Borsay, P. & Walton, J. K. 2011. Resorts and Ports. European Seaside Towns since 1700.

Fleming et al. 2014. Ocean and Human Health: A rising tide of challenges and opportunities for Europe. Marine Enviromental Research 99 (2014) 16-19.

Smeds, P. 2017 Blue care. Julkaisematon esitys.

Suvikumpu, L. 2017. Suomalaiset kylpylät – Kotimaisen kylpyläkulttuurin historia.

Tuohimetsä, S. & Rantanen, M. 2017. Blue Care Hyvinvointia luonnonvesistä. Luken esite.

Scroll to Top