Eläinavusteisuus

Eläinavusteisia terapia- ja toimintamuotoja

kaverikoira vanhainkodissalampaitahevosiaalpakka

 

 

Eläimen läsnäolo rauhoittaa ja lohduttaa. Eläimille läsnäolo on luontevaa ja ne kommunikoivat ihmisen kanssa sanattomasti.

Eläinavusteisia Green Care -menetelmiä ovat eläinavusteinen toiminta, eläinavusteinen terapia ja eläinavusteinen opetus.

Eläinavusteista terapiaa ovat fysio- ja toimintaterapiat sekä psykoterapia. Eläinavusteista terapiaa voivat tarjota vain Valviran hyväksymä psykoterapeutti, toimintaterapeutti, fysioterapeutti tai puheterapeutti.Tarjoajan tulee olla koulutettu ammattilainen (lisensioitu, alan loppututkinto tai vastaavan tasoinen koulutus), jolla on alan asiantuntijuus ja kokemus omalta alaltaan.

Eläinavusteista toiminta jakautuu ammatilliseen eläinavusteiseen toimintaan (mm. sosiaalipedagoginen hevostoiminta,  hevosten ja koirien kanssa toteutettava tunnetaitovalmennus) ja vapaaehtoistoimintanakin toteutettavaan eläinavusteiseen toimintaan, joka ei vaadi ammatillista koulutusta (kaverikoirat, eläinvierailut laitoksissa ja vastaava toiminta). Tässäkin toiminnassa on tärkeää, että ohjaaja on eläinavusteiseen toimintaan ja laitosviereiluihin, vaikka ohjaajalla ei tarvitse olla sote-alan koulutusta.

Eläinavusteista opetusta ovat erilaiset kasvatukselliset toiminnat (esim. lukukoirat ja koirat koululuokissa, eläinvierailut päiväkodeissa), jotka pohjautuvat tavoitteelliseen suunnitteluun. Tavoite voi olla kasvatuksellinen ja/tai koulutuksellinen. Eläinavusteisen opetuksen pyrkimus on parantaa asiakkaan sosiaalisia ja kognitiivisia taitoja. Eläinavusteista opetusta tai erityisopetusta voivat antaa kasvatusalan ammattilaiset.

 

Eläinavusteisen toiminnan periaatteita

Yleensä eläinavusteisessa toiminnassa toimivat eläimet ovat lemmikkieläimiä. Eläinavusteinen terapia ja toiminta eivät yleensä tarkoita eläimiin liittyviä harrastuksia eivätkä vammaisten ihmisten kuulo-, opas- tai avustajakoirien toimintaa.

Eläinavusteiseen toimintaan osallistuvat ainakin asiakas, toiminnan ohjaaja ja eläin. On arvioitava eläinavusteisen toiminnan sopivuutta asiakkaalle. Lisäksi on tärkeää arvioida eläimen sopivuutta toimintaan. Joidenkin eläinlajien soveltuvuus eläinavusteiseen toimintaan ja terapiaan voidaan testata erilaisten testien avulla.

Eläinavusteisessa toiminnassa on otettava huomioon toiminnan eettisyys ja huolehdittava eläinten hyvinvoinnista. Eläimen on oltava terve ja eläinten hyvinvoinnista vastaava henkilö on nimettävä.

 

Lähteet ja lisätietoa:

Högfors Anna 2011. Eläinavusteinen terapia - Esite laaman ja alpakan avulla toteutettavasta terapiasta. Opinnäytetyö. http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/33548/Hogfors_Anna.pdf?sequ...

Luonnostaan hyvinvoiva. Esimerkkejä Green Gare -toiminasta Pohjois-Pohjanmaalla. https://docplayer.fi/1623572-Luonnostaan-hyvinvoiva-esimerkkeja-green-care-toiminnasta-pohjois-pohjanmaalla.html

Luonnostaan hyvinvoiva -hankkeen blogi. http://luonnostaanhyvinvoiva.blogspot.fi/

Suomen ratsastajaliiton sivu sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta: https://www.ratsastus.fi/ratsastamaan/sosiaalipedagoginen-hevostoiminta/

Suonpää, S. 2014.Eläinten käyttö terapiassa ja kuntoutuksessa. Teoksessa Luonto ja hyvinvointi yrittäjyyden mahdollisuutena - Green Care Satakunnassa. Toim. M. Iijolainen & J. Ruoho. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/80892/2014_B_13_GreenCare.pdf?sequence=3&isAllowed=y

Kaverikoirat tuovat iloa, lue kaverikoiratoiminnasta Kennelliton sivulta: http://www.kennelliitto.fi/kaverikoirat

Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä - ammattieettiset ohjeet. http://www.kasvatus-kuntoutuskoirat.fi/koira-tyoparina/ammattieettiset-ohjeet/

Scroll to Top