Maatila- ja puutarha-avusteisuus

Maatilayhteisö tarjoaa toiminnallisen ja rauhoittavan ympäristön, joka mahdollistaa osallistamisen maatilan päivittäisiin askareisiin.

Puutarhaa ympäristönä voidaan hyödyntää esimerkiksi kuntoutuksessa ja virkistystoiminnassa.

Maatilat GC-toiminnan ympäristönä

Kuntouttavasta maatilatoiminnasta käytetään englanninkielisiä termejä Care farming ja Social farming. Monissa maissa tälle toiminnalle on jo pitkät perinteet. Maatila voi tarjota työtä esimerkiksi vajaakuntoisille, jolloin kysymys on sosiaalisesta työllistämisestä. Maatilalla voi myös toimia perhekoti tai siellä voidaan järjestää oppimis- ja käytöshäiriöistä kärsiville lapsille ja nuorille leirejä.

Tärkeintä maatilalla on osallistuminen yhteiseen työhön ja toimintaan. Normaalin arkipäivän puitteet voivat olla tehokkaasti kuntouttavia. Maatilalla eletään vuoden ympäri luonnon rytmien mukaan ja ympäristö antaa runsaasti toiminnan mahdollisuuksia: eläintenhoitoa, puutarhatöitä, rakennus- ja korjaustöitä ja metsänhoitoon liittyviä töitä. Ihminen saa kokemuksen oman työpanoksen tarpeellisuudesta ja merkityksestä sekä pääsee vuorovaikutukseen niin ihmisten kuin myös eläinten ja luonnontapahtumien kanssa. Maatilaympäristössä muun muassa yliaktiivisuus, aggressiivisuus ja tarkkaavaisuushäiriöt vähenevät ja sosiaaliset taidot paranevat.

Luvanvarainen ympärivuorokautinen hoiva tuo mukanaan sosiaali- ja terveysalan koulutusvaatimuksia. Maatila voi myös toteuttaa päivätoimintaa, joka on ympärivuorokautista hoivaa helpommin toteutettavampi vaihtoehto. Maatilan omistaja ja Green Care -toimintaa toteuttavat henkilöt voivat olla myös eri henkilöt: maatila voi myös tarjota vain tilat siellä toteutettavalle Green Care -toiminnalle.

Säännöllisen toiminnan lisäksi maatilat voivat tarjota vierailumahdollisuuksia, joihin voi yhdistää Green Care -toimintaa. Esimerkiksi perunannostoon tai heinätöihin osallistuminen on mahdollista toteuttaa lyhyelläkin vierailulla ja ne tarjoavat kokemuksellisen mahdollisuuden tutustua maatilan elämään.

 

Puutarhan käyttö

Puutarhoja voidaan hyödyntää sekä luontohoivan että luontovoiman puolella eri tavoin. Esimerkiksi

  • terapeuttinen puutarhatoiminta
  • sosiaalinen puutarhatoiminta
  • kuntouttavat puutarhat.

Terapeuttisella puutarhatoiminnalla tarkoitetaan on ammattilaisen ohjaamaa asiakaskeskeistä toimintaa, jossa käytetään puutarha-aktiviteetteja kuntoutumistavoitteiden saavuttamiseksi.

Sosiaalinen puutarhatoiminta on Green Care-menetelmä, jonka tavoittee-
na on torjua syrjäytymistä ja edistää sosiaalista osallisuutta.

Sosiaalisen puutarhatoiminnan avulla erilaiset asiakasryhmät, kuten kehitysvammaiset ja vangit, voivat integroitua yhteis
-
kuntaan, löytää yhteisöjä, joihin kuulua, päättää itseään kos
-
kevista asioista ja antaa oman panoksensa yhteiseen hyvään.  Toiminnan
luonne voi olla  lähellä kuntouttavaa työtoimintaa.

Kuntouttava puutarha voidaan perustaa esimerkiksi hoivalaitoksen tai palveluasumiskeskuksen pihalle. Kuntouttavan puutarhan suunnittelussa tulee huomioida tällöin asiakaslähtöisyys ja turvallisuus. Puutarhan ylläpito ja puutarhajuhlat, sadonkorjuut ja ovat mukava tapa tukea esimerkiksi palvelutalon asukkaiden yhteisöllisyyttä. Kuntouttavassa puutarhassa voivat kokoontua sekä apua tarvitsevat että virkeät ikäihmiset. Jokainen osallistuja voi osallistua voimiensa ja kiinnostuksensa mukaan esimerkiksi istuttamalla ja hoitamalla kasveja tai vain ihailemalla niitä ja nauttimalla puutarhaluonnosta. Perinnekasveista voidaan keskustella ja muistella menneitä aikoja puutarhakasvien avulla.

Lähteitä ja lisätietoa:

https://www.gcfinland.fi/green-care-/menetelmat/maatilan-kaytto/

Rappe, E. (2019). Viherympäristöt ja puutarhat terveyden ja hyvinvoinnin edistäjinä. Teoksessa Yli-Viikari A & Ylilauri M (toim.)  Kohti luonnollista hyvinvointia Näkökulmia luontoperustaisen toiminnan kehittämiseen Levón-instituutin julkaisuja. https://osuva.uwasa.fi/bitstream/handle/10024/8172/978-952-476-861-0.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Rappe, E. (2019). Ikäystävälliset viherympäristöt – saavutettavia, toiminnallisia ja esteettisiä. Viherympäristö 3/19; 66–69.

Vehmasto, E. & Salovuori, T. 2020. Puutarhatoiminta, -terapia sekä sosiaalinen ja terapeuttinen puutarhanhoito. Green Care -tietokortti 4. https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/546399/GreenCare_tietokortti_4_tulostus.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

Scroll to Top